Simbolurile naţionale NU sunt negociabile!


O scurtă lecție de istorie a comunității ”U”niversitare.

Anul 1927 reprezintă primul moment de cumpănă prin care trece Universitatea Cluj.

Istoricul Gheorghe Bodea consemnează în volumul I al cărţii AGORA U, un articol publicat în "Gazeta Sporturilor" din 30 iulie 1927, unde opinia publică este informată cu privire la decizia pe care forurile locale din Cluj-Napoca au luat-o, hotărând fuzionarea celor mai puternice echipe locale Universitatea Cluj şi Victoria Cluj (echipa mănăşturenilor).

Până la înfiinţarea primului campionat naţional din 1932, în România existau mai multe campionate districtuale şi locale, care îşi desemnau o campioană. Aceasta la rândul ei era reprezentanta regiunii într-un turneu final, unde urma să se desemneze campioana naţională. Între 1920-1927, în zona Cluj s-au organizat 6 astfel de ediţii de campionat regional, iar Universitatea şi Victoria şi-au împărţit în mod egal titlurile, câte trei la număr. Golaverajul general între cele două echipe în această perioadă este 21-17 în favoarea Universităţii. În ultima ediţie 1926-1927 Universitatea câştigă campionatul districtual, iar în turneul final elimină pe rând Mureşul Târgu Mureș şi A.M.E.F.A, ajungând să joace semifinala împotriva echipei timişorene Chinezul. Pierde cu scorul de 2-5, iar Chinezul câştigă campionatul împotriva echipei Colţea Braşov.

După câteva zile de la jucarea acestui meci, cei care conduc oraşul anunţă fuziunea, iar numele echipei este, România Cluj!!! Motivaţia acestei decizii: "pentru a da o replică mai viguroasă <<Chinezului>> şi <<Colţei Braşov>>".

1927 Universitatea-Haggibor (1-0). Sursa: AGORA U

Următorul citat din AGORA U reflectă reacţia declanşată de decizia conducătorilor vremelnici ai urbei de pe Someş: "Această fuziune "dictată" creează vii nemulţumiri în rândurile studenţimii clujene, a miilor de susţinători din întreaga ţară, care încep să protesteze, manifestând chiar la cămine, cantine şi în diverse întruniri împotriva acestei hotărâri, care desfiinţa de fapt, truda şi visul mai multor generaţii, Clubul Universitatea simbolizând prin însăşi existenţa lui mult mai mult decât o simplă asociaţie sportivă. Formula subtilă, diplomatică, care se găsise pentru a înlătura definitiv acest club-fanion al studenţimii din capitala Transilvaniei, ce începuse să se afirme cu autoritate în sportul patriei noastre, era prea cusută cu aţă albă pentru a convinge pe cineva."

România Cluj este înscrisă în campionatul districtual. Sezonul 1927-1928 începe FĂRĂ UNIVERSITATEA CLUJ!!!

După desfăşurarea câtorva etape din campionatul districtual, studenţimea clujeană, protestând continuu, reuşeşte totuşi să-şi impună punctul de vedere. Preşedintele clubului, domnul Prof. Univ. Silviu Dragomir, are o "intervenţie viguroasă" la conducătorul Federaţiei Române de Fotbal, dr. Leucuţa, care acceptă înscrierea echipei în campionat. Având în vedere că şi-a pierdut cei mai buni jucători, plecaţi la România Cluj, "U" a fost nevoită să-şi încropească în grabă o echipă. În ciuda acestor împrejurări, "U" înregistrează în campionat rezultate meritorii, peste aşteptări. Înainte de ultima etapă amândouă echipele (U şi România) aveau şanse la titlu. România juca cu Haggibor, ultimul loc în clasament. Scorul în minutul 90 era 1-1, moment în care se acordă penalty pentru România. Aceasta marchează, câştigând atât meciul cât şi campionatul. "U" termină pe locul 2.

Deşi avea doar 8 ani de la înfiinţare Universitatea îşi câştigase o mare masă de suporteri. Cine erau aceşti suporteri? Erau foşti studenţi(răspândiţi prin toate colţurile ţării), actuali studenţi, cadre universitare, dar şi clujeni iubitori de fotbal.

Aviz celor care doresc fuziuni sau proiecte de unificare a cluburilor, cu identităţi şi istorii opuse, pentru „binele comunităţii” şi de dragul „performanţei”.

Voi cei care veniți din urmă, vegheaţi şi luptaţi pentru păstrarea nealterată a simbolurilor naţionale!!!

O duminică plăcută!

#istorie #universitatea #1927 #Romania #ClujNapoca #UCluj #1919 #PeluzaSepcileRosii